26. kesäkuuta 2017

JP Väisänen: Sateenkaaríkansa irti kahleista




SKP:n puheenjohtaja JP (Juha-Pekka) Väisäsen mielestä sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöt ovat tietenkin osa karnevalistista pridejuhlaparaatia mutta myös tärkeä osa oikeuksiensa puolesta taistelevaa työväenluokkaa. Väisänen vetoaa sateenkaarijärjestöihin, että ne alkavat luokkatietoisemmin vaatia oikeutta osallistua yhteisen vastuun kantamiseen.

VAPAUS on vaativa prosessi. On tiedostettava ihmistä sortavat rakenteet. Nykyiset markkinoiden diktatuuriin perustuvat rakenteet sortavat sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjä – sateenkaarikansaa. Transihmisten osalta sorto näkyy räikeimmillään pakkosterilisaatiovaatimuksena ehtona henkilön juridisen sukupuolen tunnustamiselle.

Sukupuoli ja seksuaalivähemmistöt ovat osa karnevalistista pridejuhlaparaatia mutta myös tärkeä osa oikeuksiensa puolesta taistelevaa työväenluokkaa. Kyllä me homot ja lesbot tiedämme miten kapitalismi sortaa Sateenkaarityöläisiä ja alistaa työntekemisen ja työsopimukset suurpääoman voitontavoittelulle. Sateenkaarikansa ei vapaudu kahleistaan vain katsomalla yksisilmäisesti, vaikka vain translakiin tai sukupuolien tasa-arvokehitykseen, joita toki on pidettävä taistelumme keskiössä.

HLBTQI-toverien toivoisi tiedostavan, että myös sateenkaarikansa on osa työväenluokkaa ja yhteistä radikaalia rintamaa, jonka yhteistaistelulla vapaus tarkoittaa vapautumista ihmistä sortavista rakenteista ja jonka päämääränä voi olla arvojen uudelleen määrittely niin, että ihminen tulee aina ennen taloutta eikä niin kuin kapitalismissa ja markkinoiden logiikassa, jossa voitot ja bisnes sanelevat järjestyksen.

VASTUU tarkoittaa osallistuvaa demokratiaa ja yhteiskuntaa, jossa ihmiset voivat vaikuttaa heitä itseään koskeviin asioihin. Miten osallisuus onnistuu tämän päivän Suomessa? Heikosti. Harvalla meistä on mahdollisuus valita missä ja miten asuu. Harvalla meistä on mahdollisuus valita missä ja miten monta tuntia on töissä.

On väärin ja sietämätöntä, että Suomessa ja EU:ssa valta on keskittynyt pankkien ja yritysten suurimpien omistajien ja johtajien, Elinkeinoelämän keskusliiton, tärkeimpien ministereiden, presidentin sekä Euroopan unionin ja valtion huippuvirkamiesten eliitille.

Sateenkaarikansan on herättävä uuteen radikaaliin rooliinsa. On meidän kaikkien tehtävä laajentaa vallan käsitystä ja korjattava suomalaista demokratiaa. On meidän jokaisen tehtävä värittää se kaikissa sateenkaaren väreissä nykyisen rahan vallan värien sijaan.  Valtaa on keskittämisen sijaan jaettava. Mediaa ja tiedotusta supistamisen ja sensuroinnin sijaan avattava ja saatava erilaiset ihmiset, erilaiset ajattelijat ja eriävät mielipiteet esille – vanhaa valtaa haastamaan!

Vastuulla pitää myös tarkoittaa kansalaisyhteiskunnan roolin vahvistamista. Hyvässä yhteiskunnassa ei vain poliittisilla puolueilla pitäisi olla oikeus päättää asioista. Hyvässä yhteiskunnassa bisneksen pitää olla renki. Kansalaisjärjestöillä ja esim. sateenkaarikansalla erilaisilla järjestöillä tulee olla laajempaa merkitystä kuin vain lausunnon antajan rooli lakeja valmisteltaessa. Sateenkaarikansan erilaisilla järjestöillä voisi hyvin olla oma erityinen paikkansa kaupunkinen kaupunginosavaltuustoissa tai korttelitoimikunnissa.

VALTAA on siis jaettava eikä supistettava kuten esimerkiksi Helsingissä on juuri tehty. Pelkän kommentoijan roolin lisäksi kansalaisjärjestöillä tulee olla myös valtaa päättä alueellisesti myös rahan käyttämisestä – budjeteista. Aloitteemme on siitäkin näkökulmasta radikaali ja entistä tarpeellisempi.

Vetoan kaikkiin sateenkaarijärjestöihin, että ne alkavat luokkatietoisesti suunnitella, rakentaa ja vaatia oikeutta osallistua yhteisen vastuun kantamiseen ja ottavat vallan itselleen.
Helsinki Pride teema ”VASTUU JA VAPAUS” on siitäkin huolimatta, että se kuulostaa Kokoomuksen vaalilaululta, ihan hyvä Pride-teema. 

On todella tarpeellista, että sateenkaarikansa alkaa tiedostaa oman roolinsa osana työväenluokkaa ja yhteistä radikaalia rintamaa, jonka yhteistaistelulla vapaus tarkoittaa vapautumista ihmistä sortavista rakenteista ja jonka päämääränä voi olla arvojen uudelleen määrittely niin, että ihminen tulee aina ennen taloutta eikä niin kuin kapitalismissa ja markkinoiden logiikassa jossa voitot ja bisnes sanelevat järjestyksen.

Hyvää Pridea kaikille! Minulle nämä juhlat ovat aina olleet vapautuspäivät. Suosittelen kaikille kahleista irtaantumista!

Suomen kommunistinen puolue
puheenjohtaja
JP (Juha-Pekka) Väisänen